Predgovor

Autori

  • Redakcija časopisa

Sažetak

Nije li Platon zagovarao da državom upravljaju najmudriji ljudi čija odlika jemisaona djelatnost. I politika je, u prvom redu, djelatnost ili oruđe za uređenje države. Ove dvije djelatnosti, misaona i politička, kao krajnji cilj imaju praktično i mudro djelovanje u političkoj zajednici. Skoro cijela povijest protekla je u nastojanjima da se posredstvom politike misaoni ili pojmovni okviručini samjerljivim sa realnim okvirom. Savremene države pokušavaju dva rečena okvira dovesti u skladnost na različite načine, ali „najmudrije“ zamisli koje nastoje pretočiti u realnost, kako bi bile djelatne, gotovo kod svih prepoznajemo u sljedećim značenjskim okvirima: strategija, reforma, novo uređenje države, upravna politika, menadžment, reinženjering, itd.

Nadalje, pojmovni okvir podrazumijeva znanje ili upućenost u suštine stvari, a takovrsno znanje zasniva se na sistematskom i institucionalnom obrazovanju. Tonalitet obrazovanja je, do nedavno bio uglavnom determiniran karakterom društveno-političkog sistema, a danas, u najezdi permanentnog, informatičkog i cjeloživotnog obrazovanja i uvjetima „svjetske“ akademske zajednice, više to nije moguće.

Ponuđeni tekstovi u časopisu „Uprava“ raskrivaju akademsku upućenost autora u tretiranju veoma važnog pojmovnog aparata, poput: „država“, „pravo“, „nevladine organizacije“, „uprava“, „makroekonomska politika“, „jezička politika“, itd, a osim toga, u naučno-teorijskom dijelu nude valjana praktična rješenja problematike pobrojanih fenomena.

Učiniti samjerljivim, skladnim i djelotvornim, samo je jedan dio od višestrukih nastojanja Fakulteta za javnu upravu u sveukupnom procesu kreiranja moderne javne uprave. Studenti će nakon okončanog studija, kao uposlenici javne uprave, sistematski izložena naučna dostignuća i saznanja do kojih se dolazi u procesu nastave o organizaciji i djelovanju javne uprave, moći pretočiti u realni okvir i učiniti ih djelotvornim.

Preuzimanja

Podaci za preuzimanje još nisu dostupni.

Downloads

Objavljen

2010-11-05

Izdanje

Sekcija

Članci